W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Poleca je doświadczony szef kuchni z hotelu Sahara w Bielsku-Białej Bartosz Pogorzałek. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników. Najciekawsze potrawy będzie można degustować w restauracji Sahary!
 
Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, jest to rodzaj zupy podawanej na zimno, niezwykle bogatej w białko i inne wartości odżywcze. Chłodzieniec - bo tak dawniej nazywano dzisiejszy chłodnik - w polskich kuchniach jest obecny już od wieków. Również na ziemiach Podbeskidzia jest chętnie spożywany jako delikatna przekąska w letnie, upalne popołudnia.
 
Zupa doczekała się tysiąca odmian. Mistrz Bartosz Pogorzałek prezentuje dziś jej swoją wersję. Jest banalnie prosta, lecz można sporządzić ją wyłącznie w krótkim okresie w roku. Przyczyną jest sezonowość głównego składnika, jakim jest młoda, świeża botwinka. Ten młody burak charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem i bardzo dużą zawartością witamin oraz minerałów.
 
Szef kuchni w hotelu „Sahara” poleca używanie botwinki nie tylko jako dodatku do chłodnika, lecz również do barszczu ukraińskiego czy też w postaci duszonej do mięs i ryb.
 
Chłodnik z botwinki z dodatkiem wędzonego schabu
 
Składniki na cztery porcje
 
250 ml zsiadłego mleka (najlepiej domowego wyrobu)
250 ml zimnego bulionu drobiowego
400 ml zimnego wywaru spod gotowania botwinki
100 ml śmietany 18 proc.
pół ogórka zielonego
dwa ogórki małosolne
100 g schabu wędzonego (dobrej jakości )
cztery jaja ugotowane na twardo
koper
szczypior
nać pietruszki
dwie łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól
biały pieprz
 
Sposób przyrządzenia
 
Botwinkę czyścimy ze zwiędniętych części. Myjemy, a następnie łodygi z liśćmi kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm, a młode buraczki obieramy i trzemy na tarce. Tak przygotowane warzywo gotujemy pięć minut w lekko osolonej wodzie, po czym schładzamy. Kiedy wywar z botwiną nam stygnie, przygotowujemy resztę składników: łączymy mleko, śmietanę oraz rosół, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i posiekaną zieleninę.

 
Dodajemy wystudzoną botwinę i 400 ml wywaru, w którym się gotowała. Całość dobrze schładzamy. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajami i schabem wędzonym pokrojonym w cienkie paski. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Chłodnik jest szczególnie smaczny ze świeżo pieczoną bagietkę.
 
xxx

Uwaga, konkurs!
Chłodnik z botwinki z dodatkiem wędzonego schabu będzie od dziś przez dwa tygodnie dostępny w hotelu Sahara w Bielsku-Białej. Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji tej potrawy w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:

- imię i nazwisko
- adres zamieszkania
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową.
 
Robert Kowal
 
Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki