W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Poleca je doświadczony szef kuchni z hotelu Sahara w Bielsku-Białej Bartosz Pogorzałek. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników. Najciekawsze potrawy będzie można degustować w restauracji Sahary!
 
Potrawę polecaną dziś przez mistrza Pogorzałka polecamy osobom, które zwracają uwagę na niską kaloryczność swojego pożywienia. Pierś z indyka jest zdrowym i pożywnym mięsem o wysokiej zawartości białka i niewielką ilością tłuszczu. Można z niej przygotowywać wiele doskonałych dań. Wspólnym mianownikiem znacznej części przepisów jest farsz z udziałem sera. Czasem bywa to ser pleśniowy (np. gorgonzola), a kiedy indziej twardy w rodzaju parmezana. W naszym przypadku jest to łagodna i wilgotna ricotta, którą w kuchni włoskiej często stosuje się jako nadzienie do potraw mącznych oraz składnik deserów.
 
Są kucharze, którzy zwijają roladę z jednego, dużego kawałka mięsa i dopiero na stole dzielą ją na części. Trzeba wtedy jednak pamiętać, aby płat mięsa nie był zbyt duży. Im filet jest większy, tym mięso jest trudniejsze do rozbicia i zwinięcia. Aby podczas rozklepywania tłuczek nie uszkodził faktury mięsa, można je przykryć papierem pergaminowym. Kilka nitek szafranu dodanych do ryżu nada naszemu risotto intensywnie żółty kolor i delikatny, lekko gorzkawy posmak. W uboższej wersji można zastosować curry.
 
Rolada z indyka faszerowana grzybami, suszonymi pomidorami i serem ricotta, podana z risotto i świeżym szpinakiem
 
Składniki na cztery porcje
600 g fileta z indyka
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka w proszku
80 g podgrzybków (poza sezonem mogą być mrożone)
80 g pieczarek
50 g suszonych pomidorów
100 g cebuli
80 g sera ricotta
80 g masła
200 g ryżu do risotto
50 ml oliwy z oliwek
bulion drobiowy
kilka nitek szafranu
100 ml białego wytrawnego wina
200 g świeżego szpinaku
dwa ząbki czosnku
70 ml śmietanki 30 proc.
szczypta gałki muszkatołowej
 
Technika wykonania
Filet z indyka myjemy i kroimy na cztery równe porcje. Rozklepujemy cienko uważając, aby nie uszkodzić powierzchni mięsa. Mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Podgrzybki, pieczarki, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy grzyby i smażymy pięć minut. Dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy farsz ostygnie, dodajemy ser ricotta i mieszamy.

 
Tak przygotowane nadzienie rozkładamy na rozbitym mięsie i zawijamy w roladkę za pomocą folii aluminiowej. Roladki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C.
 
W tym czasie przygotowujemy risotto. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie od razu ryż. Podsmażamy 3-4 minuty i wlewamy wino. Kiedy całkowicie wyparuje, wlewamy bulion. dodajemy szafran i dusimy na wolnym ogniu aż ryż całkowicie się rozklei (w razie potrzeby stopniowo dolewamy bulion). Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, wlewamy śmietankę, dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
 
Całość aranżujemy na talerzu.
 
xxx
 
Uwaga, konkurs! Rolada z indyka faszerowana grzybami, suszonymi pomidorami i serem ricotta, podana z risotto i świeżym szpinakiem będzie od dziś przez dwa tygodnie dostępna w hotelu Sahara w Bielsku-Białej. Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji tej potrawy w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:

- imię i nazwisko
- adres zamieszkania
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową.

Robert Kowal

Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki.