W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Poleca je doświadczony szef kuchni z hotelu Sahara w Bielsku-Białej Bartosz Pogorzałek. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników. Najciekawsze potrawy będzie można degustować w restauracji Sahary!
 
Zupa cebulowa należy do przysmaków kuchni francuskiej. Niektórzy twierdzą, że jest dla Francuzów tym, czym dla Polaków jest bigos. Nas takie porównanie nie przekonuje, gdyż bigos - jak w podobnej sytuacji pisał Henryk Sienkiewicz - to bigos. Ale ocena jest kwestią indywidualnego smaku. Bez wątpienia jest to zupa warta grzechu: smaczna, tania i pożywna, podobno niezastąpiona na kaca. Jej odmiana zaproponowana przez mistrza Bartosza jest ze względu na swoje wartości odżywcze idealna na długie, zimowe wieczory.
 
Świat zna wiele przepisów na zupę cebulową. Można ją wykonać na bazie bulionu drobiowego, ale też wołowego czy po prostu wywaru jarzynowego. Bez względu na recepturę, zupy nie należy gotować w pośpiechu. Odpowiedni aromat zawdzięcza cukrowi zawartemu w cebuli. W czasie smażenia cukier osadza się w postaci karmelu na dnie patelni, a następnie rozpuszcza w zupie.
 
Wykwintna zupa cebulowa, winem i koniakiem pachnąca, zapieczona z grzanką i serem gruyere.
 
Składniki na cztery porcje:
1 l bulionu drobiowego
300 g obranej szalotki
50 g masła
20 g czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
30 ml koniaku
łyżeczka mąki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
 
Grzanki:
1 bagietka lub bułka kanapkowa
120 g sera gruyere
50 ml oliwy z oliwek
 
Technika wykonania:
Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka i przesmażamy na maśle uważając, aby cebula się zbytnio nie zrumieniła. Oprószamy mąką i chwilkę zasmażamy. Następnie dodajemy wino i dusimy aż całe odparuje.

 
Wlewamy bulion i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 1 godz. Po tym czasie, dodajemy do zupy roztarty czosnek, posiekane listki tymianku i pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
 
W tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietki kroimy na kromki o wys. ok.1 cm, kładziemy na rozgrzanej oliwie i chwilkę smażymy aż nabiorą złotego koloru. 
 
Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy grzanki obficie posypane potartym serem i całość wstawiamy na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca, lekko skrapiając koniakiem.
 
xxx
 
Uwaga, konkurs! Wykwintna zupa cebulowa, winem i koniakiem pachnąca, zapieczona z grzanką i serem gruyere będzie od dziś przez dwa tygodnie dostępna w hotelu Sahara w Bielsku-Białej. Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji tej potrawy w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:

- imię i nazwisko
- adres zamieszkania
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową.
 
Robert Kowal

Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce
Bielskie smaki i smaczki.