Jutro na terenie Browaru w Żywcu odbędzie się IV edycja "OscypekFest - Żywiec 2009”. To już czwarta edycja tej imprezy. Po raz kolejny zostanie ugrillowany olbrzymi oscypek.

W 2008 r. udało się zrobić „Największy Ser Góralski Na Świecie” o wadze 14,5 kg w kształcie podwójnego stożka. Do produkcji zużyto ponad 100 l mleka owczego i 70 l mleka krowiego. W tym roku organizatorzy będą się starali pobić ten rekord.

Podczas tegorocznej edycji 26 lipca br. w Żywcu ma powstać ponad półmetrowy ser o wadze ponad 15 kg. Do wytworzenia tego giganta została przygotowana specjalna forma oraz unikalny szałas góralski. Obok miejsca wytworzenia „Największego Sera Góralskiego na Świecie” zlokalizowano zagrodę ze stadem owiec.

„Mega Ser” będzie gotowy na przełomie września i października 2009 r., gdyż niezbędne zabiegi do wytworzenia takiego olbrzyma zajmują kilka miesięcy. Najdłużej będzie trwało wędzenie. Jak co roku wyprodukowany ser zostanie przekazany na licytację w czasie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W ten sposób w ub. roku konto WOŚP zostało zasilone kwotą 6000 PLN.

- Celem przedsięwzięcia jest promocja serów góralskich oraz „małych ojczyzn, gdzie od dawna kultywuje się tradycję i zwyczaje sprzed wielu lat – mówi organizator, pomysłodawca imprezy „OscypekFest” i lider Kapeli „Pieczarki” Paweł Pieczarka.

Będzie też oczywiście zabawa przy dźwiękach regionalnych kapel. W programie rozrywkowym zaprezentują się muzyczne zespoły regionalne. M.in. organizator "OscypekFest" Kapela "Pieczarki". Zespół jest prekursorem polskiego folku góralskiego. Kapela to kilku ludzi z Żywiecczyzny i Podhala, którzy w 1992 r. wydali pierwszą kasetę ze swoimi utworami. Dziesięć lat temu zespół wystąpił na Festiwalu Polskiej Piosenki –  Opole ’99.

mad