W czasach Janosika zbójnicy łupili i rabowali. Teraz biorą się za gotowanie. W najbliższy weekend w Skoczowie odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

Festiwal poprzedzi konferencja prasowa, która odbędzie się 25 lipca o godz. 9.30 w Hotelu President w Bielsku-Białej. Uroczyste otwarcie imprezy na rynku w Skoczowi zostanie zasygnalizowane wystrzałem armatnim. Chwilę później rozpocznie się konkurs kulinarny. Jego uczestnicy zaprezentują się w regionalnych strojach góralskich.

Organizatorzy zaplanowali pokazy kulinarne zarówno krajowych jak i europejskich mistrzów kuchni. Wystąpią takie sławy jak Wiesław Ambroz z Polski, Jean Bos z Belgii oraz Francuz C-Michel Labarre.

W festiwalu wezmą udział zespoły polskie i zagraniczne. Zaproszone zostały ekipy z Francji, Czarnogóry, Czech, Słowacji. Wystąpią górale z Zakopanego oraz Beskidów, a także reprezentanci Zamku w Krasiczynie i Baranowie.

Każdy kto odwiedzi skoczowski rynek otrzyma porcję dania zbójnickiego przygotowanego na specjalnej patelni o pojemności 300 litrów i średnicy 1,7 metra. Na I Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Zbójnickiej będzie można również zakupić cegiełki, z których dochód Fundacja Braci Golec przeznaczy na cele charytatywne.

Organizatorami imprezy jest Urząd Miejski w Skoczowie, Miejski Dom Kultury w Skoczowie i Beskidzki Klub Kulinarny. Ambicje organizatorów są duże, chcą aby festiwal stał się najważniejszą imprezą kulinarną Beskidów.

Więcej informacji na temat festiwalu na stronie: www.beskidzkikk.pl


Program festiwalu:

25.07 - sobota

09.30 Konferencja prasowa hotel President
12.00 Uroczyste otwarcie festiwalu wystrzałem z armaty
12.15 Rozpoczęcie konkursu kulinarnego
12.30 Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej
13.30 Kapela Wesoła 24 ze Skoczowa
14.30 Zespół Regionalny „SENIOR” ze Skoczowa
16.00 Kapela  ZWYRTNI  z Istebnej
17.00 Pokazy kulinarne
18.00 Kapela ONDRASZKI
18.30 Zakończenie części konkursowej
19.45 Ogłoszenie wyników
20.00 Kapela WAŁASI z Istebnej
22.00 Zakończenie imprezy

26.07 - niedziela

12.00 Gotowanie dania zbójnickiego na dużej patelni
12.30 Zespół regionalny „WRZOS” ze Skoczowa
13.15 Kapela Bartka Rybki
15.00 Kapela Zbójnicy
16.00 Konferencja-podsumowanie festiwalu Skoczów
17.15 Grupa Furmana
19.00 Kapela Beskid
13.00-19.00 Pokazy kulinarne mistrzów kuchni
21.00 Zakończenie festiwalu

AGa