Jesteśmy bardzo konserwatywnym narodem. Potwierdzają to badania socjologiczne dotyczące sposobu spędzania Wigilii Świąt Bożego Narodzenia przez Polaków. Większość z nas zostawia wolne miejsce przy wigilijnym stole, zjada smażonego karpia i barszcz z uszkami. Na Pasterkę idzie co trzeci Polak.
 
Właśnie taki obraz wyłania się z ostatnich badań przeprowadzonych przez instytut "GFK Polonia". Zdecydowana większość z nas w Wigilię zostawia miejsce przy stole dla zbłąkanego wędrowca, przestrzega postu, kładzie siano pod obrus i stara się nie kłócić z bliskimi. Jeżeli chodzi o dania wigilijne, to zdecydowanie najpopularniejszy w polskich domach jest smażony karp. Konkuruje z nim tylko barszcz z uszkami.
 
Na przeciętnym polskim stole pojawia się od 6 do 11 potraw. Co czwarty Polak zasiada do wigilijnego stołu około godz. 18. Dziewiętnaście procent - gdy na niebie zaświeci pierwsza gwiazdka. Niemal wszyscy przełamują się opłatkiem i składają sobie życzenia. Trzy czwarte daje prezenty bliskim. Co trzeci Polak, jak co roku, był na Pasterce.
 
 
Źródło: Radio Bielsko