Kuchnia Śląska Cieszyńskiego

Zeszyt nr 1

Kalendarza Beskidzkiego

 

Kalendarz Beskidzki 2014 wydano wraz z ?Kuchnią Śląska Cieszyńskiego?, w której znajdziecie Państwo wybór przepisów cieszynianki Emilii Kołder.

Wyboru dokonały znakomite śląskie gospodynie ? Władysława Magiera i Janina Hławiczka. A tekst zredagowała Helena Dobranowicz.  

We wstępie do ?Kuchni śląskiej? Helena Dobranowicz powiada: ? Sztuka kulinarna to najpowszechniejsza dziedzina sztuki, prosta i banalna, a jednak porusza wszystkie zmysły. Dobry kucharz wie, że potrawa musi nęcić oko, wabić zapachem, być ucztą dla podniebienia, a ciasto chrupiące i delikatne. Takie dania pojawiają się regularnie na naszych stołach. A gdzie? ? na Śląsku Cieszyńskim. To fenomen, że kuchnia regionalna funkcjonuje nieprzerwanie od ponad 100 lat, a granica  państwowa na Olzie nie stanowiła żadnej przeszkody w rozpowszechnianiu potraw po obu stronach rzeki. Nie da się ukryć, że to zasługa Emilii Kołder (1900-1974), śląskiej gospodyni z Suchej Średniej, która utrwaliła regionalne przepisy i upowszechniła tradycyjną kuchnię domową. Jej wkład w rozwój kultury materialnej i niematerialnej naszej ?małej ojczyzny? był doceniany dawniej i dziś. Autorka bestsellera ?Kuchnia śląska? została uhonorowana w 2013 roku  pamiątkową lampą na ?Uliczce Cieszyńskich Kobiet?, położonej na wzgórzu zamkowym w Cieszynie. Przepisy Kołdrowej nie zostały zapomniane. Nadal piecze się na niedzielę ?zawijoki? z makiem czy jabłkami albo kołocze z różnym nadzieniem według ?recept z Kołderki?.

Wybór przepisów ?Kuchni śląskiej? Emilii Kołder zredagowano na 150 stronach.

Przyjemnej lektury, a nawet ? jak mawiał Zbigniew Herbert: ? Estetycznej febry!

Cena: 19 zł

 

Spis treści

 

Wstęp. Na śląskich stołach 9

 

Przystawki

Pasty do kanapek 15

Sałatki 16

Przystawki różne 17

 

Zupy

Zasmażki 19

Zupy czyste 19

Zupy podprawiane śmietaną lub zasmażką 22

Zupy mleczne 25

Zupy owocowe 25

Dodatki do zup 27

 

Potrawy mięsne

Cielęcina 31

Wieprzowina 33

Wołowina 36

Baranina 41

Drób 41

Dzikie ptactwo 44

Króliki 45

Podroby 46

Pasztety 48

Potrawy z ryb 49

Dodatki do mięs i ryb 51

Potrawy z kasz i ciasta 54

 

Potrawy z warzyw

Surówki 57

Sałatki z warzyw gotowanych 58

Potrawy z warzyw podprawiane i oprószane 60

Inne potrawy z warzyw 61

Potrawy z ziemniaków 62

Potrawy z grzybów 64

Potrawy z jajek 66

 

Sosy

Sosy gorące 69

Sosy zimne 70

Sosy słodkie 71

 

Desery

Desery owocowe 72

Kompoty 72

Galaretki 73

Desery z kasz i ciasta 75

 

Napoje

Syropy i lemoniady 80

Napoje mleczne 83

Napoje gorące 83

Napoje alkoholowe 84

Koktajle 85

 

Ciasta

Ciasto drożdżowe 87

Ciasto kruche 93

Biszkopty 97

Piernik 99

Ciasteczka cieszyńskie i czekoladki 100

Torty i rolady 114

Nadzienia do ciast 115

Lukry 120

 

Potrawy dla niemowląt

Soki 123

Zupy 124

Surówki i sałatki 125

Ciasta i napoje 126

Najbardziej oryginalne potrawy i ciasta 127

Przetwory z warzyw 134

 

Porady 137

Słowniczek 139

Indeks 141

ZAMÓW