
Kuchnia Śląska Cieszyńskiego
Zeszyt nr 1
Kalendarza Beskidzkiego
Kalendarz Beskidzki 2014 wydano wraz z ?Kuchnią Śląska Cieszyńskiego?, w której znajdziecie Państwo wybór przepisów cieszynianki Emilii Kołder.
Wyboru dokonały znakomite śląskie gospodynie ? Władysława Magiera i Janina Hławiczka. A tekst zredagowała Helena Dobranowicz.
We wstępie do ?Kuchni śląskiej? Helena Dobranowicz powiada: ? Sztuka kulinarna to najpowszechniejsza dziedzina sztuki, prosta i banalna, a jednak porusza wszystkie zmysły. Dobry kucharz wie, że potrawa musi nęcić oko, wabić zapachem, być ucztą dla podniebienia, a ciasto chrupiące i delikatne. Takie dania pojawiają się regularnie na naszych stołach. A gdzie? ? na Śląsku Cieszyńskim. To fenomen, że kuchnia regionalna funkcjonuje nieprzerwanie od ponad 100 lat, a granica państwowa na Olzie nie stanowiła żadnej przeszkody w rozpowszechnianiu potraw po obu stronach rzeki. Nie da się ukryć, że to zasługa Emilii Kołder (1900-1974), śląskiej gospodyni z Suchej Średniej, która utrwaliła regionalne przepisy i upowszechniła tradycyjną kuchnię domową. Jej wkład w rozwój kultury materialnej i niematerialnej naszej ?małej ojczyzny? był doceniany dawniej i dziś. Autorka bestsellera ?Kuchnia śląska? została uhonorowana w 2013 roku pamiątkową lampą na ?Uliczce Cieszyńskich Kobiet?, położonej na wzgórzu zamkowym w Cieszynie. Przepisy Kołdrowej nie zostały zapomniane. Nadal piecze się na niedzielę ?zawijoki? z makiem czy jabłkami albo kołocze z różnym nadzieniem według ?recept z Kołderki?.
Wybór przepisów ?Kuchni śląskiej? Emilii Kołder zredagowano na 150 stronach.
Przyjemnej lektury, a nawet ? jak mawiał Zbigniew Herbert: ? Estetycznej febry!
Cena: 19 zł
Spis treści
Wstęp. Na śląskich stołach 9
Przystawki
Pasty do kanapek 15
Sałatki 16
Przystawki różne 17
Zupy
Zasmażki 19
Zupy czyste 19
Zupy podprawiane śmietaną lub zasmażką 22
Zupy mleczne 25
Zupy owocowe 25
Dodatki do zup 27
Potrawy mięsne
Cielęcina 31
Wieprzowina 33
Wołowina 36
Baranina 41
Drób 41
Dzikie ptactwo 44
Króliki 45
Podroby 46
Pasztety 48
Potrawy z ryb 49
Dodatki do mięs i ryb 51
Potrawy z kasz i ciasta 54
Potrawy z warzyw
Surówki 57
Sałatki z warzyw gotowanych 58
Potrawy z warzyw podprawiane i oprószane 60
Inne potrawy z warzyw 61
Potrawy z ziemniaków 62
Potrawy z grzybów 64
Potrawy z jajek 66
Sosy
Sosy gorące 69
Sosy zimne 70
Sosy słodkie 71
Desery
Desery owocowe 72
Kompoty 72
Galaretki 73
Desery z kasz i ciasta 75
Napoje
Syropy i lemoniady 80
Napoje mleczne 83
Napoje gorące 83
Napoje alkoholowe 84
Koktajle 85
Ciasta
Ciasto drożdżowe 87
Ciasto kruche 93
Biszkopty 97
Piernik 99
Ciasteczka cieszyńskie i czekoladki 100
Torty i rolady 114
Nadzienia do ciast 115
Lukry 120
Potrawy dla niemowląt
Soki 123
Zupy 124
Surówki i sałatki 125
Ciasta i napoje 126
Najbardziej oryginalne potrawy i ciasta 127
Przetwory z warzyw 134