Sushi to danie, które — przynajmniej ze słyszenia — zna praktycznie każdy. I trudno się temu dziwić — w końcu mowa o jednym z największych rarytasów japońskiej kuchni, a także nieodzownym elemencie tamtejszej kultury. Sushi w klasycznej formie to połączenie ryżu, wodorostów i ryby. Obecnie jednak stosuje się wiele modyfikatorów, pozwalających uzyskać jeszcze ciekawszy i bardziej wysublimowany smak. Jakie są zatem najpopularniejsze rodzaje sushi?

Słowem wstępu

Sushi cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wynika to z faktu, że można je z powodzeniem przygotować również w domu — składniki dostępne są w supermarketach, a zestawy do tworzenia sushi można bez problemu zamówić nawet przez Internet. Tak przygotowane danie będzie z pewnością świetnym urozmaiceniem kulinarnych przygód. 

To jednak nie wszystko — wysokiej jakości sushi kupimy również w sklepie detalicznym. Obecnie wcale nie trzeba udawać się już do restauracji, by spróbować tego japońskiego przysmaku. Z drugiej strony, warto zaznajomić się z najpopularniejszymi rodzajami sushi, aby wybrać smak odpowiadający naszym preferencjom smakowym. 

Sushi — moc smaku w różnych odmianach 

Tradycyjne sushi to połączenie ryżu, wodorostów i ryby. Różnic i opcji modyfikacyjnych jest jednak mnóstwo. Niektóre rodzaje sushi składają się np. wyłącznie z warzyw i wodorostów. Ryba jest też zastępowana owocami morza, a ryż umieszczany jest czasami w środku, a innym razem na zewnątrz. 

Nigiri

Najpopularniejszym rodzajem sushi jest nigiri, czyli rolka z porcją ryżu i kawałkiem ryby lub ośmiornicy. Danie to podaje się najczęściej z wasabi, co podbija efekt smakowy. Alternatywną wersją nigiri, jest nigir unagi, czyli sushi podawane z węgorzem. 

Maki sushi 

Maki sushi to nic innego jak rolka ryżu, ale zawinięta w nori (rodzaj wodorostów). W środku najczęściej znajdują się ryby, owoce morza i warzywa. Wyróżniamy m.in.:

  • hosomaki, czyli najmniejszy z rodzajów sushi o średnicy ok. 2 cm, 
  • kappa maki, czyli hosomaki podawane z ogórkiem, 
  • futomaki, to hosomaki o większej średnicy, w których zazwyczaj znajdują się aż 4 różne składniki, 
  • uramaki, czyli kawałki sushi, w których ryż znajduje się na zewnątrz i jest posypany sezamem. Uramaki doczekały się wielu modyfikacji, a wśród nich jednej uwielbianych california maków — sushi z nadzieniem z paluszków krabowych, ogórkiem i awokado,
  • sake maki, czyli sushi z ryżem i łososiem, 
  • tekka maki, czyli sushi z ryżem i tuńczykiem. 

Tempura maki i temaki i nie tylko

Jeszcze inną odmianą sushi są tempura maki, czyli rolki otoczone tempurą (specjalnym japońskim ciastem) i smażone na gorącym oleju. Popularnością cieszą się też temaki, czyli rożki wypełnione ryżem i dodatkami (najczęściej owocami morza, rybami i warzywami). 

Istnieją nawet rodzaje sushi bez ryżu, które składają się z przyprawionych plastrów ryb. Serwuje się je z dodatkami w postaci warzyw lub w formie dania zawiniętego w papier ryżowy. Niektóre rodzaje sushi podawane są na słodko, a wśród najbardziej alternatywnych wariantów znajduje się nawet te podawane z nutellą. 

Więcej przeczytasz na: https://sushifoodfactor.pl/