Jakie są najpopularniejsze rodzaje sushi?
Sushi to danie, które — przynajmniej ze słyszenia — zna praktycznie każdy. I trudno się temu dziwić — w końcu mowa o jednym z największych rarytasów japońskiej kuchni, a także nieodzownym elemencie tamtejszej kultury. Sushi w klasycznej formie to połączenie ryżu, wodorostów i ryby. Obecnie jednak stosuje się wiele modyfikatorów, pozwalających uzyskać jeszcze ciekawszy i bardziej wysublimowany smak. Jakie są zatem najpopularniejsze rodzaje sushi?
Słowem wstępu
Sushi cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wynika to z faktu, że można je z powodzeniem przygotować również w domu — składniki dostępne są w supermarketach, a zestawy do tworzenia sushi można bez problemu zamówić nawet przez Internet. Tak przygotowane danie będzie z pewnością świetnym urozmaiceniem kulinarnych przygód.
To jednak nie wszystko — wysokiej jakości sushi kupimy również w sklepie detalicznym. Obecnie wcale nie trzeba udawać się już do restauracji, by spróbować tego japońskiego przysmaku. Z drugiej strony, warto zaznajomić się z najpopularniejszymi rodzajami sushi, aby wybrać smak odpowiadający naszym preferencjom smakowym.
Sushi — moc smaku w różnych odmianach
Tradycyjne sushi to połączenie ryżu, wodorostów i ryby. Różnic i opcji modyfikacyjnych jest jednak mnóstwo. Niektóre rodzaje sushi składają się np. wyłącznie z warzyw i wodorostów. Ryba jest też zastępowana owocami morza, a ryż umieszczany jest czasami w środku, a innym razem na zewnątrz.
Nigiri
Najpopularniejszym rodzajem sushi jest nigiri, czyli rolka z porcją ryżu i kawałkiem ryby lub ośmiornicy. Danie to podaje się najczęściej z wasabi, co podbija efekt smakowy. Alternatywną wersją nigiri, jest nigir unagi, czyli sushi podawane z węgorzem.
Maki sushi
Maki sushi to nic innego jak rolka ryżu, ale zawinięta w nori (rodzaj wodorostów). W środku najczęściej znajdują się ryby, owoce morza i warzywa. Wyróżniamy m.in.:
- hosomaki, czyli najmniejszy z rodzajów sushi o średnicy ok. 2 cm,
- kappa maki, czyli hosomaki podawane z ogórkiem,
- futomaki, to hosomaki o większej średnicy, w których zazwyczaj znajdują się aż 4 różne składniki,
- uramaki, czyli kawałki sushi, w których ryż znajduje się na zewnątrz i jest posypany sezamem. Uramaki doczekały się wielu modyfikacji, a wśród nich jednej uwielbianych california maków — sushi z nadzieniem z paluszków krabowych, ogórkiem i awokado,
- sake maki, czyli sushi z ryżem i łososiem,
- tekka maki, czyli sushi z ryżem i tuńczykiem.
Tempura maki i temaki i nie tylko
Jeszcze inną odmianą sushi są tempura maki, czyli rolki otoczone tempurą (specjalnym japońskim ciastem) i smażone na gorącym oleju. Popularnością cieszą się też temaki, czyli rożki wypełnione ryżem i dodatkami (najczęściej owocami morza, rybami i warzywami).
Istnieją nawet rodzaje sushi bez ryżu, które składają się z przyprawionych plastrów ryb. Serwuje się je z dodatkami w postaci warzyw lub w formie dania zawiniętego w papier ryżowy. Niektóre rodzaje sushi podawane są na słodko, a wśród najbardziej alternatywnych wariantów znajduje się nawet te podawane z nutellą.
Więcej przeczytasz na: https://sushifoodfactor.pl/
Klauzula informacyjna ›